یکی از ادویههای بسیار خوش طعم و عطری که علاوه بر مواد غذایی، خواص سلامتی نیز در پی دارد، دارچین است. گیاه دارچین از دیرباز تا به امروز در طب سنتی جایگاه ویژهای داشته است. از این رو ما قصد داریم ضمن معرفی گیاه دارچین، به بررسی خواص دارچین برای مردان، خواص دارچین برای زنان، خواص دارچین برای لاغری و البته مضرات دارچین بپردازیم. با دیجی عطار همراه باشید.
گیاه دارچین و خواص اعجاب انگیر آن
دارچین ادویه بسیار خوش طعمی است. دارچین به دلیل مزایای پزشکیاش هزاران سال است که مورد تحسین وتوجه افراد واقع می شود. علم پزشکی نوین توانسته است بسیاری از خواص دارچین که سالها پیش مردم به آن رسیده بودند را امروز اثبات کند.
دارچین چیست؟
دارچین چیست؟ این ادویه حاصل درختچهای به نام درختچه دالجین است. این درختچه، گیاهی همیشه سبز است که ارتفاع آن به 5 الی 7 متر میرسد. جالب است بدانید که بوی این درختچه با نزدیک شدن به آن، کاملا احساس میشود.گلهای آن که سفید رنگ هستند، از ماههای بهمن تا اوایل فروردین ماه میروند. پوست این درختچه است که در نهایت ادویه خوشمزه دارچین را به ارمغان میآورد.
دارچین از قطع کردن تنه درخت دارچین به دست میآید. سپس پوسته درونی استخراج شده و قسمت چوبی جدا و حذف می شود.
دارچین یکی از ادویه های بسیار خوشمزه و خوش عطری است که خواص بسیاری دارد
دارچین به انگلیسی
این گیاه در خارج از کشور نیز طرفدارانی داشته و مورد استفاده قرار می گیرد. دارچین به انگلیسی Cinnamon خوانده شده و Cinnamomum zelanicum نام علمی آن است.
دارچین برای چی خوبه؟
دارچین برای چی خوبه؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که دارچین خواص بسیاری دارد و برای خانمها و آقایان هر کدام مزایایی را به همراه دارد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
چندتا از بهترین خواص دارچین
1- دارچین منبع غنی از ویژگیهای مفید برای سلامتی است
دارچین از پوست داخلی درختی موسوم به دارچین درست شده و از زمان یونان باستان به عنوان ادویه در تاریخ استفاده می شد. این ادویه را حتی به عنوان هدیه به پادشاهان زمان قدیم تقدیم میکردند. اما امروز دارچین ارزان و قابل دسترس است درهر سوپر مارکتی پیدا می شود.
در کل دو نوع دارچین وجود دارد:
دارچین سیلان که به عنوان دارچین واقعی شناخته شده
دارچین سنا آنچه که افراد امروز آن را تحت عنوان دارچین میشناسند
هنگامی که چوب دارچین خشک میشود، روی آن خطوط پیچ داری شکل میگیرد.
بو و طعم دارچین به دلیل بخش روغنی آن است، که بسیار آن را معطر میکند. دانشمندان معتقدند که این مواد، دلیل اصلی خاصیت اثربخشی و تاثیر آن بر متابولیسم است
خلاصه: دارچین ادویه ای محبوب است. دارچین آلدهید زیادی دارد که برای سلامتی مفید است خواهد بود.
دارچین دارای خواص آنتی اکسیدانی است و می تواند در مبارزه با رادیکال های آزاد بسیار موثر باشد.
2- دارچین سرشار از آنتی اکسیدان است
آنتی اکسیدانها از بدنتان در برابر اکسیداتیو خطرناک رادیکالهای آزاد محافظت مینماید و دارچین سرشار از آنتی اکسیدانهایی نظیر پلی فنیک است.
در تحقیقی که بیست و شش ادویه مختلف را مورد بررسی قرار داد، دارچین به عنوان ادویهای که بیشترین میزان آنتی اکسیدان را داشت، شناخته شد. حتی خوب است بدانید که آنتی اکسیدانهای موجود در دارچین از سیر و پونه نیز بیشتر بود. در حقیقت میتوانیم بگوییم دارچین محافظ بسیار قوی است.
خلاصه: دارچین حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان پلی فنیک است.
3- دارچین ضد التهاب است
التهاباتی که در بدن صورت میگیرند، بسیار حائز اهمیت خواهند بود. خوب است بدانید که گاهی اوقات التهابات به بدن شما برای مقابله با عفونت و بازسازی سلولهای پوستی کمک میکنند. با این حال التهاب میتواند مشکل بزرگی نیز تلقی شود چرا که میتواند باعث ایجاد درد مزمن و متمرکز بر سلولهای پوستیتان گردد.
دارچین برای محافظت و از بین بردن التهابات بسیار مناسب است. مطالعات نشان میدهند این ادویه شامل مواد ضدالتهاب است و میتواند در این راستا کمک شایانی به بدن کند.
خلاصه: دارچین دارای خاصیت ضد التهابی است که به کاهش خطر بیماری کمک میکند.
4-دارچین باعث کاهش خطر حمله قلبی می شود
دارچین به عنوان کاهنده خطرات حمله قلبی، بزگترین عامل مرگ زودرس، شناخته شده است.
در افراد دارای دیابت تیپ دو، مصرف یک یا نصف قاشق چای خوری دارچین در روز، باعث بهبود در خون میشود.
دارچین میزان کلسترول" بد" و تری گلیسرید خون را میکاهد و باعث ماندگاری کلسترول "خوب" میشود.
دارچین را می تواند کلسترل بد خون را کاهش داده و از بروز حملات قلبی جلوگیری نماید.
اخیرا مطالعهای جامع، کاهش فشارخون توسط دارچین را نشان داده است. در مطالعات بر حیوانات، دارچین فشار خون را کاسته است. با کنار هم گذاشتن این شواهد، شاید بتوان گفت دارچین فشار خونتان را میکاهد.
خلاصه: دارچین چندین عامل حمله قلبی مثل کلسترول بد، تری گلیسیرید و فشار خون را کاهش میدهد.
5- دارچین حساسیت هورمون انسولین را افزایش میدهد
انسولین یکی از هورمون هاییست که به تنظیم متابولیسم و انرژی بدن کمک میکند. همچنین انسولین برای انتقال قند خون به سلولهایتان موثر است. مشکل اینجاست که بدن بسیاری از افراد به انسولین مقاومت نشان میدهد که این مشکل تحت عنوان "مقاومت برابر انسولین" شناخته میشود و شروعی برای بروز شرایط دشواری مانند سندروم متابولیسم و دیابت تیپ دو خواهد بود. خبر خوب این است که دارچین میتواند با کمک به افزایش انسولین، این مقاومت را بکاهد.
از طرف با افزایش حساسیت انسولین، دارچین میتواند فشار قند خون را کاهش دهد (که در قسمت قبل توضیح دادیم).
خلاصه: دارچین به میزان قابل توجهی حساسیت انسولین را میافزاید.
6- دارچین میزان قند خون را میکاهد و تاثیر آنتی دیابتی قدرتمندی دارد
دارچین به داشتن خاصیت کاهش قند خون مشهور است. به غیر از تاثیر مفید دارچین بر مقاومت برابر هورمون انسولین، این ادویه با مکانیسمهای متفاوت دیگری قند خون را میکاهد.
اول، دارچین میزان گلوکز ورودی به جریان خون بعد از غذا را کاهش میدهد؛ این کار را با دخالت درکار آنزیمهای متعدد که عمل هضم کربوهیدراتتان را آهسته میکنند، انجام میدهد.
دوم، عنصری در دارچین وجود دارد که میتواند بر کار انسولین در سلولها اثر کرده و سبب عمل کردن آنها شود.
این عمل میزان گلوکز گرفته شده توسط سلول هایتان را بسیار ارتقا میدهد، با وجود اینکه از خود انسولین کندتر عمل میکند.
مطالعات انساسی متعددی نشان داده است که دارچین با اثر ضد دیابت خود ده تا بیست و نه درصد قند خون را کاهش میدهد.
نیم الی دو قاشق چای خوری دارچین در روز(یک تا شش گرم) میتواند بسیار موثر باشد.
میزان دوز مناسبی از دارچین در طول روز، میتواند مقاومت به انسولین را کاهش دهد.
خلاصه: دارچین برای کاهش میزان قند خون و ضد دیابت موثر است.
7- دارچین برای کاهش مشکل فرسایش سلولهای عصبی موثر خواهد بود
در آزمایشات انجام شده روی موشهای دارای پارکینسون (یکی از بیماریهای ناشی سلولهای عصبی)، دارچین به عنوان محافظ پروتین سلول عصبی شناخته شده و به عادی سازی ناقلهای عصبی کمک میکند و موتور عملکردی مغز را بهبود میبخشد.
خلاصه: دارچین به عنوان بهبود دهنده سلولهای عصبی در برابر بیماریهای پارکینسون و آلزایمر در حیوانات مشخص شده، اما بر موارد انسانی آزمایشی صورت نگرفته است.
8- دارچین خاصیت ضد سرطانی دارد.
مطالعات گستردهای بر روی استفاده از دارچین برای مبارزه و درمان سرطان صورت گرفته است. اما لازم است بگوییم که، همه آزمایشها محدود به لولههای آزمایشگاهی و حیوانی بوده، اما همه نشان میدهند که احتمالا دارچین در مقابله و مبارزه با سرطان موثر است.
دارچین با کاهش رشد سلولهای سرطانی و شکلگیری رگهای خونی در تومورها به جنگ با این بیماری رفته و سبب مرگ سلولها میشود.
در آزمایشی بر یک موش با سرطان تودهای، نشان داده شد که دارچین فعال کننده آنزیم رفع مسمومیت در توده سرطانیست و از رشد بیشترسرطان جلوگیری میکند.
چه آنکه دارچین بر کاهش سرطان در انسان تاثیر گذار باشد یا خیر، انسانها به مطالعات کنترل شده از در این رابطه نیاز دارند.
خلاصه: آزمایشات حیوانی و آزمایشگاهی محافظت دارچین در برابر سرطان را بیان میکنند
9- دارچین به مبارزه با عفونتهای باکتریایی و قارچی کمک میکند
سینامالدهید، یکی از عناصر فعال در دارچین، میتواند به درمان عفونتهای مختلفی کمک کند. همچنین بسیاری از روغن دارچین در درمان بیماریهای عفونی بر اثر قارچ خبر میدهند. دارچین از رشد باکتریهای مخصوص مانند لیستریا و سالمونلا جلوگیری میکند،
با این حال این آزمایشات محدود بوده و از کاهش عفونت در هیچ جای دیگر بدن توسط دارچین هنوز نتایجی به دست نیامده است.
خلاصه: سینامالدهید خاصیت ضدقارچ و میکروبی دارد، که به کاهش تخریب دندان و تنفس بد کمک میکند.
10- دارچین در مبارزه با ویروس ایدز موثر خواهد بود
ویروس اچ آی وی سیستم ایمنی شما را در هم میشکند و اگر درمان نشود منجر به مرگ ناشی از ایدز می گردد.
دارچین استخراج شده از سنا، به عنوان محافظ در برابر اچ آی وی 1، شایعترین نوع اچ آی وی در انسانها شناخته شده است.
مطالعه آزمایشگاهی روی سلولهای آلوده به این ویروس نشان داده که دارچین برای درمان 69 درصد این آزمایشها بسیار موثر بوده است.
خلاصه: آزمایشات نشان دادهاند که دارچین به مبارزه با ویروس نوع یک اچ آی وی کمک میکند.
11. خواص دارچین درد استحکام دندان
تاثیر ضدمیکروبی دارچین به محافظت در برابر تخریب دندان و تنفس بد محدود میشود. درواقع مصرف دارچین میتواند از دندانها تا حدودی حافظت کرده و تنفس خوش بویی را به شما هدیه دهد.
خواص دارچین برای مردان
دارچین خواص زیادی برای زنان و مردان دارد. براساس مطالعاتی که روی خواص این ماده غدایی صورت گرفته، نشان داده شده که دارچین منبع خوبی برای ویتامین کا، آهن، کلسیم، منگنز و فیبرهای پروتئینی است.
همچنین مواد مغذی زیادی مانند:ویتامین ب 1،2،3 ،6 ،12، ویتامین سی و دی، مونو ساکارید، فسفر، زینک، پتاسیم، سلنیم، کولین، لیکوپن و ... دارد.
12. درمان دیابت با استفاده از دارچین
تحقیقات انجام شده نشان داده است که خواص دارچین برای درمان دیابت روی مردان تا 60 درصد پاسخگو بوده است.
13. درمان اختلالات نعوظ با دارچین
به این حالت ناتوانی جنسی نیز گفته میشود و مردان بسیاری را تحت تأثیر قرار میدهد،
که این میتواند ناشی از استرس، اضطراب یا عدم اعتماد به نفس باشد. گاهی اوقات، سایر مشکلات سلامتی مانند بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون بالا یا دیابت نیز میتواند باعث اختلال در نعوظ شود. برخیها ادعا میکنند که خواص دارچین برای مردان برای درمان اختلالات نعوظ بسیار موثر است.
خواص دارچین برای مردان گسترده است و می تواند به درمان دیابت و اختلالات نعوظ کمک نماید.
14. خواص دارچین در پیشگیری از آلزایمر
گفته میشود که مصرف منظم دارچین علائم پیری را کند میکند. مطالعات نشان دادهاند که عصاره گیاه دارچین میتواند پیشرفت آلزایمر را مهار کرده و حتی میتواند از بروز آن جلوگیری کند.
خواص دارچین برای زنان
15. درمان سندروم پیش از قاعدگی
مقدار منگنز موجود در دارچین در کاهش علائم سندرم قبل از قاعدگی (PMS) مؤثر است. در یک مطالعه نشان داده شد که زنانی که روزانه 5 الی 6 گرم منگنز در رژیم غذایی روزانهشان وجود دارد، طی دوران قاعدگی تغیر خلق و خوی کمتری دارند و از پی ام اس کمتری نسبت به زنانی که فقط 1گرم در روز مصرف میکنند، رنج میبرند.
خواص دارچین برای زنان برای رفع این مشکل به دلیل وجود مقادیر زیادی از منگنز و کلسیم در این ادویه است که میتواند برای درمان سندروم پیش از قاعدگی بسیار موثر باشد.
مصرف 5 گرم در طول روز دارچین می تواند سندروم پیش از قاعدگی را درمان نماید.
16. درمان عفونت قارچی واژن با دارچین
درمان عفونتهای قارچی در واژه از خواص دارچین برای زنان است. عفونت واژن به دلیل قارچ Candida albicans به وجود میآید. اکثر خانمها به خصوص در دوران بارداری و دیابت و چاقی به این عفونت مبتلا میشوند. گاهی افراد از آنتی بیوتیک برای کاهش باکتریهای واژن استفاده میکنند. مطالعات زیادی نشان دادهاند که دارچین می تواند گسترش عفونت واژن که به داروها مقاوم هستند را کنترل کند. روغن دارچین نیز برای درمان این عفونت موثر است.
17. درمان دردهای شکمی با استفاده از دارچین
دارچین خصوصیت هضم کنندگی فوق العادهای دارد که میتواند به کاهش دردها و تحرکات رودهای مانند نفخ کمک کند.
دارچین باکتریهایی که بر عصب روده تاثیر میگذارند را میکشد و سبب ترشح نرمال اسید معده میشود. دو یا سه لیوان چای دارچین دردهای IBS را می کاهد.
18. کاهش وزن با استفاده از دارچین
یکی دیگر از خواص دارچین برای زنان، تاثیر آن بر کاهش وزن است.ترکیب دارچین و عسل قبل از صبحانه و خواب میتواند از چاقی جلوگیری کرده و منجر به کاهش وزن شود.
19. رفع عفونت پوست
آکنه، اگزما و دیگر مشکلات پوستی با عسل و دارچین رفع میشوند.
همچنین روغن دارچین میتواند در ماساژ درمانی و کاهش دندان درد موثر باشد. ضمن آنکه دارچین بر شپش سر، انگل و ساس هم اثرگذار است.
20. خواص دارچین برای لاغری
در میان مزایای گسترده این ادویه، میتوانیم به خواص دارچین برای لاغری نیز اشاره کنیم. البته این بدان معنی نیست که دارچین به تنهایی میتواند سبب کاهش وزن شود. در واقع خواص دارچین برای لاغری به همراه رژیمهای غذایی و ورزش خود را نشان میدهد. البته لازم است بدانید که اضافه کردن دارچین به رژیم غذایی، انباشت چربی را کاهش داده و سبب کاهش مقاومت به انسولین در بدن میشود که تمامی این خواص دارچین برای لاغری، منجر به تناسب اندام خواهد.
مصرف دارچین در کنار رژیم غذایی می تواند منجر به کاهش وزن و لاغری شود.
مضرات چای دارچین
نمیتوانیم به تنهایی مضرات چای دارچین را برشماریم. اما باید بگوییم زمانی مضرت چای دارچین خود را نشان میدهد که به مقدار زیادی مصرف شود. از آنجایی که مصرف چای زیاد خواهد بود، لذا ترکیب آن با چای میتواند مقدار زیادی دارچین را وارد بدن سازد.
به همین دلیل مضرات چای دارچین را میتوانیم آسیبهای کبدی و همچنین ریسک ابتلا به برخی از سرطانهای خاص بنامیم.
روزانه چقدر دارچین مصرف کنیم؟
چون درمان دارچین ثابت نشده است، دوز مشخصی برای مصرف روزانه دارچین وجود ندارد. اما برخیها دوز مصرف روزانه دارچین را یک تا یک ونیم قاشق غذاخوری در روز پیشنهاد میکنند در حالی که به نظر بعضی دیگر یک تا شش گرم در روز به عنوان دوز مصرف روزانه دارچین مناسب است. توجه داشته باشید که استفاده مقدار بسیار زیاد از این ادویه میتواند خطرناک باشد.
دارچین بهتر است با چه گیاهانی ترکیب شود؟
ترکیب دارچین با گیاهان مختلف میتواند بسیار مفید باشد. ترکیب دارچین با عسل، زنجبیل، لیمو و زردچوبه، برای سلامتی و لاغری و البته پوست بسیار مفید خواهد بود
سخن پایانی
همانطور که گفته شد، دارچین یکی از خوشمزهترین ادویههایی است که میتوانید در غذاهای مختلفی از آن استفاده نمایید. خواص دارچین بسیار گسترده است و شما میتوانید از مزایای آن به خوبی بهرهمند شوید. توجه داشته باشید که دوز مصرفی مناسبی را از دارچین در رژیم غذایی خود بگنجانید تا تاثیرات خواص دارچین را حس نمایید.