سرفه نقش مهمی در پاک سازی و عفونت زدایی دارد، اما سرفههای مداوم آزار دهنده هستند. بهترین روش درمان وابسته به نوع سرفه و علت آن متفاوت خواهد بود. دلایل زیادی برای سرفه وجود دارند که از جمله آنها میتوانیم به آلرژی، عفونت و رفلاکس اسیدی اشاره نماییم.
سرفهها میتوانند، خشکو یا با خلط و حتی مزمن باشند که برای هر یک روشهای به خصوصی برای درمان وجود دارند. اما در این میان بسیاری از افراد روشهای درمانی طبیعی را به روشهای شیمیایی ترجیح میدهند. گیاهان دارویی مختلفی وجود دارند که میتوان از آنها استفاده نمود.
ما در این مطلب قصد داریم شما را با درمان سرفه خشک در طب سنتی، درمان سرفه الرژیک با طب سنتی و از این دست موارد آشنا نماییم. با دیجی عطار همراه باشید.
درمان سرفه خشک در طب سنتی
همان طور که گفتیم، درمان سرفه خشک در طب سنتی به آسانی صورت میگیرد. کافی است که با گیاهان دارویی آشنایی داشته باشید و بدانید که کدام یک از آنها برای درمان سرفه خشک در طب سنتی موثر هستند. در ادامه با درمان سرفه با طب سنتی آشنا خواهید شد.
راه های مختلفی برای درمان سرفه خشک وجود دارد که می توان از آنها استفاده نمود که طب سنتی یکی از بهترین آن ها خواهد بود.
درمان سرفه با طب سنتی
-
چای عسل
طبق تحقیقهای صورت گرفته، عسل میتواند سرفه را تسکین دهد. در یک تحقیق برای درمان سرفههای شبانه کودکان از عسل سیاه استفاده شد و با درمان دکسترومتروفن مقایسه شد؛ نتایج نشان داد که عسل درمان موثرتری در مقایسه با دارو بوده است.
برای درمان سرفه با طب سنتی با عسل به این شیوه عمل نمایید:
دو قاشق چای خوری عسل را با آب ولرم یا چای گیاهی مخلوط کنید و یک یا دوبار در روز بنوشید. توجه داشته باشید که به کودکان زیر یک سال عسل ندهید.
چای عسل برای درمان سرفه خشک مزمن یکی از بهترین روش ها محسوب می شود که افراد زیادی می توانند از آن استفاده نمایند.
-
زنجبیل
زنجبیل سرفههای خشک و آسمی را درمان میکند زیرا خاصیت ضدالتهابی دارد. همچنین در درمان و تشکین حالت تهوع و درد بسیار موثر خواهد بود.
تحقیقی نشان میدهد که ترکیبات ضدالتهابی در زنجبیل به آرام کردن غشای پوستی که هوا را به بدن میفرستد، کمک میکند و در نتیجه سرفهها کاهش مییابد. لذا میتوانیم زنجبیل را یکی از راههای درمان سرفه شدید با طب سنتی بنامیم.
بیست تا چهل گرم زنجبیل تازه به چای اضافه کنید و بگذارید دم بکشد. موقع نوشیدن، در صورت تمایل، میتوانید عسل و آب لیمو نیز به آن اضافه کنید. مراقب باشید که گاها چای زنجبیل ممکن است باعث معده درد یا تیرکشیدن قلب شود، پس بهتر است در نوشیدن آن احتیاط کنید.
3- مایعات
موقع سرما خوردگی یا سرفههای زیاد، مایعات زیادی بنوشید. تحقیقات نشان دادهاند که خوردن مایعات در دمای اتاق سرفه، آبریزش بینی و عطسه را تسکین میدهد.
البته افراد با علائم بیشتر سرماخوردگی یا آنفولانزا باید خود را گرم نگه دارند. طبق تحقیقات، مایعات گرم علائم بیشتری را درمان میکند از جمله خشکی گلو، لرز و بدن درد.
تصویر:نوشیدن مایعات تا حد زیادی می تواند سرفه را برطرف کرده و گلو را نرم کند.
برای درمان سرفه با طب سنتی به وسیله مایعات گرم میتوانید از موارد زیر استفاده نمایید:
- آب گوشت، مرغ و ماهی
- چای گیاهی
- چای سیاه بدون کافئین
- آب گرم
- آب میوه گرم
- بخار
سرفه تر که خلط و مخاط ایجاد میکند، با بخار بهبود مییابد. دوش آب گرم بگیرید و حمام را با بخار پر کنید. برای چند دقیقه در بخار بمانید تا وقتی علائم در شما فروکش کند. بعد از حمام یک لیوان آب بخورید تا خنک شوید و از خشک شدن گلویتان جلوگیری کنید.
همچنین میتوانید کاسه بخار درست کنید. یک کاسه بزرگ را پر از آب گرم نمایید و گیاهان و روغنهای ضروری مانند اوکالیپتوس یا رزماری به آن اضافه کنید تا باعث بهبود سرماخوردگی شوند.
روی سرتان حولهای بگذارید و بخور دهید. این کار، بخار را گیر میاندازد. پس از پنج دقیقه بخور، اگر احساس کردید بخار پوست را اذیت میکند، ادامه کار را متوقف نمایید.
-
ریشه مارشملو
ریشه مارشملو گیاهیست که سابقه طولانی در درمان گلو و سرفه دارد. این گیاه به دلیل لعاب زیادش خارش و سوزش گلو را کم میکند و از راه های درمان سرفه با طب سنتی محسوب میشود.
تحقیقی کوچک نشان داده سوپی با ترکیبات ریشه مارشملو، آویشن و پیچک، سرفه و عفونت دستگاه تنفسی را میتواند به راحتی درمان کند. جالب اینجاست که این تحقیق نشان داد، بعد از دوازده روز مصرف این سوپ، نود درصد افراد از آن رضایت داشتند.
ریشه مارشملو به صورت خشک شده و چای کیسهای در بازار موجود است. شما میتوانید آن را تهیه کرده و با آب گرم بنوشید. هرچه مارشملو بیشتر در آب بجوشد، لعاب بیشتری خواهد داشت. عوارض جانبی آن میتواند معده درد باشد که با نوشیدنیهای دیگر، مشکل حل خواهد شد.
-
غرغره آب نمک
این روش ساده یکی از موثرترین درمانها برای چرک گلو و سرفهتر است. آب نمک، مخاط و خلط را کم میکند که در نتیجه از میزان سرفه نیز کاسته خواهد شد.
برای استفاده از این روش درمان، نصف قاشق نمک در یک لیوان آب گرم حل کنید و صبر کنید تا کمی خنک شود. بگذارید چند دقیقه محلول تا پشت گلویتان برود، آن راغرغره کرده و سپس تف کنید. این کار را چند بار در طول روز انجام دهید. بهتر است این محلول را به کودکان ندهید زیرا شاید نتوانند مراحل درست غرغره کردن را انجام داده و آن را قورت میدهند.
-
بروملین
بروملین آنزیمیست که در هسته آناناس فراوان است. این آنزیم خاصیت ضدالتهابی و مخاطی دارد که یعنی مخاط را از بین میبرد.
بعضی افراد روزانه آب آناناس مینوشند تا مخاط گلویشان کم شود و سرفههای خفهشان کاهش یابد. البته میزان این آنزیم در آبمیوه آنقدر زیاد نیست که بتواند تاثیر فوری برای درمان سرفه داشته باشد. این آنزیم به صورت ترکیبی موجود است که البته بهتر است با دکترتان درباره مصرف ترکیب دارویی جدید صحبت کنید.
زیرا ممکن است به آن آلرژی داشته باشید، و شما را درگیر عوارض جانبی کند و با داروهای دیگر تداخل داشته باشد (مثلا داروهای کم خونی یا برخی آنتی بیوتیکها)
تصویر: بسیاری از افراد از آویشن به عنوان یکی از روشهای درمان سرفههای مزمن در طب سنتی استفاده میکنند که تاثیر فوق العاده ای خواهد داشت.
-
آویشن
آویشن هم چاشنی است و هم خاصیت دارویی دارد. استفاده از این گیاه برای درمان سرفه، چرک گلو، برونشیت و مشکلات گوارشی رایج است.
یک مطالعه یافته است که ترکیبی شامل آویشن و میخک بهتر از مسکن برای درمان برونشیت عمل میکند. دلیل این فایده، خاصیت آنتی اکسیدانی آن است. میتوانید دو قاشق چای خوری از آن به چای اضافه کرده، آن را دم کنید و بنوشید.
-
تغییر رژیم غذای برای رفلاکس اسید
رفلاکس اسید یکی از دلایل رایج سرفه است. پرهیز از غذاهایی که باعث رفلاکس اسید میشوند، روشی عالی برای کنترل این شرایط و کم شدن سرفه است. همه افراد ممکن است رفلاکس اسید با دلایل مختلف داشته باشند. کسانی که از دلیل رفلاکس خود مطمئن نیستند باید از صرف غذای محرک رفلاکس پرهیز کنند و علائمشان را تحت نظر داشته باشند.
مواد غذایی محرک
- الکل
- کافئین
- شکلات
- مرکبات
- غذاهای چرب و سرخ کردنی
- سیروپیاز
- نعناع
- فلفل و غذاهای تند
- گوجه و غذاهای گوجه دار
-
نارون لیز
آمریکاییان بومی از پوست درخت نارون برای درمان سرفه و مشکلات گوارشی استفاده میکردند. نارون لیز مانند ریشه مارشملو است و لعاب بالایی دارد که به نرم کردن گلو و سرفه کمک میکند و در درمان سرفه با طب سنتی جایگاه خوبی دارد.
یک قاشق چای خوری نارون خشک شده را به همراه یک لیوان آب جوش دم کنید. برای ده دقیقه صبر کنید تا خنک شود و سپس بنوشید. البته بهتر است بدایند که شاید این گیاه با داروهای دیگر تداخل داشته باشد، پس حتما با پزشک خود در این باره مشورت نمایید.
-
پروبیوتیک ها
پروبیوتیکها سرفه را درمان نمیکنند، اما باعث ایمنی بدن میشوند. پروبیوتیکها میتوانند سیستم ایمنی را برای مبارزه با عفونت و آلرژیها که باعث سرفه میشوند، تقویت کنند. یک نوع پروبیوتیک، باکتری به نام لاکتوباسیلیوس است که از سرفه جلوگیری میکند. موادی که شامل این پروبیوتیک میشوند به شرح زیرهستند:
- ماست طبیعی
- کیمچی
- کلم رنده با سرکه (سور کرات)
نکاتی برای جلوگیری از سرماخوردگی و سرفه کردن
- پرهیز از تماس با افراد بیمار
- شستن مرتب دستها
- استفاده از ضدعفونی کنندهها
- مصرف مایعات
- خواب کافی
- تقویت سیستم ایمنی
درمان سرفه خشک با طب سنتی
درمان سرفه خشک با طب سنتی نیز به راحتی در خانه انجام میشود. شما میتوانید از نسخههای زیر برای درمان سرفه خشک با طب سنتی استفاده نمایید:
درمان سرفه خشک با سیر
یکی از بهترین روشهای درمان سرفه خشک با طب سنتی، استفاده از سیر است. شما میتوانید برای رفع سرفههای خود، به این شیوه عمل نمایید:
2 الی 3 حبه سیر را درون یک فنجان آب ریخته و بجوشانید. سپس به اندازه یک قاشق چای خوری پونه کوهی به آن اضافه نمایید. سپس صبر کنید تا این ترکیب به دمای اتاق برسد و خنک شود. بعد کمی عسل به آن بیفزایید و با هم مخلوط نمایید. این داروی گیاهی را بنوشید تا سرفه خشک شما کم شود.
از طرف دیگر شما میتوانید یک حبه سیر را خرد کرده و آن را با عسل و چند قطره میخک مخلوط نمایید. این ترکیب را میل کرده تا سرفه درمان شود.
تصویر: سیر به دلیل خاصیت ضد باکتریایی که دارد، از جمله روشهای درمان سرفه خشک محسوب میشود.
درمان سرفه خشک با پیاز
پیاز نیز یکی از روش های درمان سرفه خشک با طب سنتی است. اگر سرفههای خشک مزمن دارید، میتوانید از ای روش برای درمان آن استفاده نمایید:
یک قاشق چای خوری عسل را با یک قاشق چای خوری از آب پیاز تهیه کرده و آنها را با هم ترکیب نمایید. این ترکیب را برای مدت دو بار در طول روز میل کنید. روش دیگر این است که سیر، پیاز و عسل را با هم ترکیب نمایید و سپس از آنها چای درست کرده و میل کنید.
درمان سرفه خشک با فلفل قرمز
از آن جایی که فلفل قرمز سبب تحریک و گرم شدن گلو میشود، میتواند سرفه را درمان کند. برای درمان سرفه خشک با فلفل قرمز، میتوانید یک چهارم از قاشق چای خوری فلفل قرمز را، به یک قاشق سوپ خوری از عسل، دو قاشق غذاخوری آب و یک قاشق سوپ خوری سرکه سیب را با هم ترکیب کرده و خوب مخلوط نمایید. این شربت را سه بار در طول روز بنوشید تا شاهد کاهش و درمان سرفههای خشک خود باشید.
درمان سرفه کودکان با طب سنتی
اگر میخواهید برای درمان سرفه کودکان از طب سنتی کمک بگیرید، میتوانید از این روشها استفاده نمایید:
درمان سرفه کودکان با بخور
یکی از بهترین راههای درمان برای درمان سرفه کودکان با طب سنتی، استفاده از بخور آب گرم است. به این منظور میتوانید از دستگاه بخور استفاده کرده و یا اینکه یک ظرف آب گرم تهیه کنید و حولهای روی سر کودک خود قرار داده و به او بگویید تا بخار گرم تنفس کند. البته همواره مراقب او باشید تا خود را نسوزاند.
استفاده از اکالیپتوس، روغن نارگیل و شیر گرم نیز از روشهایی است که شما میتوانید برای درمان سرفه شدید کودکان با طب سنتی از آنها استفاده نمایید.
درمان سرفه نوزاد با طب سنتی
برای درمان سرفه در نوزاد با طب سنتی، میبایست با احتیاط عمل کنید، چرا که نوزادان بسیار حساس بوده و ممکن است استفاده از راه حلهای مناسب بزرگسالان، برای آنها مشکلات جدی ایجاد کند. پس به شما پیشنهاد میکنیم این دو روش را امتحان نمایید.
درمان سرفه خشک با آب نمک
برای درمان سرفه نوزاد با طب سنتی میتوانید از آب نمک استفاده کنید. آب را کمی شور کنید و به شکل اسپری در بینی نوزاد خود بزنید تا راه گلو و بینی او باز شود. به این صورت میتوانید سرفه او را درمان کنید.
تصویر: برای درمان سرفه نوزاد، میتوانید از آب نمک استفاده کرده و آن را درون بینی نوزاد خود اسپری نمایید.
درمان سرفه خشک با سیر و روغن خردل
مقداری سیر را با روغن خردل باهم درون ظرفی ریخته و آنها را با هم بجوشانید.
این ترکیب را روی کف پا، کف دست و قفسه سینه قرار دهید. این کار سبب میشود تا سرفههای نوزاد شما قطع شود. توجه داشته باشید که روغن نباید داغ و نباید سرد باشد تا بتوانید به بهترین شکل نسبت به درمان سرفه نوزاد با طب سنتی اقدام نمایید.
درمان سرفه خلط دار کودکان با طب سنتی
بروز سرفه خلط دار در کودکان برای آنها بسیار آزاردهنده است؛ چرا که کودکان به خارج کردن خلط از گلوی خود نیستند. به همین دلیل خوب است تا با استفاده از روشهای درمان سرفه خلط دار کودکان با طب سنتی، این مشکل را برای آنها حل کنید.
سوپ مرغ و درمان سرفه خلط دار
یکی از بهترین روشهای درمان سرفه خلط دار کودکان با طب سنتی، مصرف سوپ مرغ است. خوب است بدانید که سوپ مرغ را نوعی آنتی بیوتیک مینامند که میتواند مسیرهای تنفسی را به خوبی مرطوب سازد.
از سوی دیگر این سوپ میتواند مخاط جمع شده را نازک ساخته و گلو را نرم کند. برای درمان سرفه خلط دار کودکان با طب سنتی، روزی 2 الی 3 بار از این سوپ به فرزند خود دهید تا گلوی او پاک گردد.
تصویر: برای درمان سرفه خلط دار کودک خود، میتواند به او سوپ مرغ دهید و گلوی او را نرم کنید.
درمان سرفه خلط دار کودکان با هویج
هویج یکی از خوراکیهایی است حاوی مقدار زیادی ویتامینC است. از سوی دیگر خوب است بدانید که هویج به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی نیز شناخته میشود که میتواند سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشد. برای درمان سرفه خلط دار کودکان با طب سنتی، آب 4 هویج را گرفته و به آن مقداری عسل اضافه کرده و به فرزند خود دهید تا خلط گلوی او برطرف شود.
درمان سرفه الرژیک با طب سنتی
برخی از سرفهها نه به دلایل بیماریهای خاص، بلکه به دلیل حساسیت فردی رخ میدهند که به آنها سرفههای آلرژیک میگویند. خوشبختانه درمان سرفه الرژیک با طب سنتی امکان پذیر است و نیاز به مصرف داروهای شیمایی نیست. داروهای گیاهی مختلفی برای درمان سرفه الرژیک با طب سنتی وجود دارند که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد:
آویشن برای درمان سرفه الرژیک
یکی از بهترین گیاهان برای درمان سرفه الرژیک با طب سنتی، آویشن است. آویشن خاصیت ضدالتهابی داشته و از آن به عنوان گیاه ضداحتقان یاد میشود.
چای و یا دمنوش آویشن را درست کنید و روزی یک لیوان بنوشید تا سرفههای آلرژیک را برطرف سازید. لازم به ذکر است که بخور این گیاه نیز میتواند بسیار موثر و مفید عمل کند. البته توجه داشته باشید که به دلیل گرم بودن آویشن، ممکن است خود به بروز آلرژی در برخی از افراد منجر شود که خوب است پیش از مصرف حتما با پزشک خود در این باره مشورت نمایید.
تاثیرعسل و آبلیمو
ترکیب دیگری که میتوانید از آن برای درمان سرفه الرژیک با طب سنتی استفاده نمایید، عسل و لیمو است. عسل خاصیت ضدمیکروبی و ضدالتهابی دارد و از این رو میتوانیم آن را به عنوان یکی از مواد خوراکی پاک کننده نام ببریم. از سوی دیگر خوب است بدانید که عسل، میتواند گلو را تسکین دهد. ترکیب عسل و آبلیمو به راحتی میتواند انواع سرفهها، به خصوص سرفههای آلژیک و فصلی را درمان نماید.
گیاه چهارتخمه و گیاه چهارگل برای درمان سرفه الرژیک
برای آنکه بتوانید سرفهها الرژیک را درمان کنید، میتوانید، گیاه چهارتخمه و گیاه چهارگل را با گل نسترن، گل بنفشه و گل ختمی ترکیب کنید. شما میتوانید از این ترکیب را به شکل دمنوش میل کرده و یا بخور آن را تنفس کنید تا سرفههای فصلی و الرژیک خود را درمان نمایید.
درمان سرفه مزمن با طب سنتی
طولانی شدن مدت زمان سرفه کردن و عدم درمان آن، میتواند به سرفههای مزمن و آزاردهندهای تبدیل شود که گاها مشکلات جدی مانند خراش گلو را به وجود آورد. برای درمان سرفه مزمن با طب سنتی نیز داروهای گیاهی بسیار مفیدی وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد:
تاثیر حریره فندوق و بادام در درمان سرفه مزمن
برای درمان سرفه مزمن با طب سنتی، میتوانید از حریره فندوق و بادام استفاده نمایید. حریرههای مذکور، خشونت گلو را بهبود میبخشد و حالت تحریک شده گلو را از بین میبرد. از سوی دیگر میتوانند التهابات مجاری تنفسی را درمان کنند.
تصویر: یکی از مواد غذایی که برای درمان سرفه مزمن بسیار مناسب است، حریره بادام و فندوق بوده که التهابات مجاری تنفسی را کاهش میدهد.
به دانه برای درمان سرفه مزمن
به دانه را میتوانیم یکی از بهترین روشهای درمان سرفه مزمن با طب سنتی بنامیم. این روش درمانی از دیرباز تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته و اتفاقا با موفقیت آزمون خود را پشت سر گذاشته است.
به اندازه یک قاشق مربا خوری به دانه را درون نصف لیوان آب بریزید و صبر کنید تا قوام یابد. بعد باید آن را از صافی بگذرانید و لعاب به دانه را میل کنید. از این ترکیب صبح و شب بنوشید تا بتوانید سرفههای مزمن و آزاردهنده خود را درمان نمایید.
درمان سرفه شدید با طب سنتی
برای درمان سرفه شدید با طب سنتی، روشهای مختلفی وجود دارد که میتوان از آن استفاده نمود. متخصصان طب سنتی، مصرف حریره، میوههای پخته شده و همچنین سوپ سبزیجات را برای رفع این مشکل عنوان میکنند.
همچنین استفاده از آبلیموی شیرین، برگه هلو، جوشانده آویشن، حریره بادام و آب انار نیز از جمله راههای درمان سرفه شدید با طب سنتی است که میتوانید از آنها استفاده نمایید.
این خوراکیها حاوی ترکیباتی بسیار مفید هستند که میتوانند گلو را نرم کرده و التهابات آن را کاهش دهند. به همین دلیل اگر شما دچار سرفههای شدید هستید، میتوانید با مصرف این مواد، از شر سرفههای آزاردهنده خلاص شوید.
سخن پایانی
درست است که دارویی مختلفی از ترکیبات آمینو اسیدی وجود دارند که شما میتوانید،. هرروز دوز مشخصی از آن بخورید، اما شاید راههای درمان سنتی راههای مطمئنتری باشند. اگر میخواهید برای درمان سرفه خشک با طب سنتی اقدام کنید، میتوانید از این روشهایی که در بالا به شما معرفی کردیم استفاده نمایید و تاثیر آنها را ببینید.