سینوزیت یکی از بیماریهای نسبتا شایع می باشد که اغلب افراد به علت نداشتن آگاهی به آن دچار شده و دردهای آن را به صورت مزمن در میآورند. به همین علت بهتر است چنانچه به سینوزیت مبتلا نیستید نیز با علل ابتلا به سینوزیت آشنا شوید و علائم سینوزیت را بشناسید.
منظور از سینوزیت چیست؟
حفره هایی در جلوی استخوان جمجمه واقع شده است که به آنها سینوس می گویند؛ این حفرات، توسط کانالهایی به بینی متصل شده و مواد مخاطی آن از طریق بینی به پشت حلق و سپس مری وارد میشوند. در درون این سینوسها به صورت عادی مژکهایی قرار دارد که به تخلیه مایع مخاطی درون کانال سینوسی کمک میکنند؛ با این حال امکان دارد در اثر مسائلی مانند عفونت، آلرژی ویا تحریک توسط انواع مواد شیمیایی یا ذرات ریز، بافت مخاطی این حفرهها ملتهب شده و به خوبی تخلیه نشوند که در نتیجه آن بیماری به نام سینوزیت ایجاد میشود. سینوزیت، علائم و انواع متفاوتی دارد. انواع سینوزیت را میتوان در چند دسته به صورت سینوزیت حاد عفونی، سینوزیت نیمه حاد عفونی، سینوزیت مزمن عفونی و همچنین سینوزیت غیرعفونی دسته بندی کرد.
علائم سینوزیت چیست؟
سینوزیت علائم مختلفی دارد که امکان دارد هر کدام از آنها در انواعی از سینوزیتها بروز کند. علائم سینوزیت شامل سردرد سینوسی، احساس فشار یا درد ویا حساس شدن در ناحیه صورت و بهخصوص سینوسها، گوش درد یا دندان درد، وجود ترشح تیره و بدرنگ از بینی یا در پشت حلق، احساس گرفتگی بینی، گلو درد، سرفه و حتی تورم صورت می باشد.
در صورت رخ دادن علائم سینوزیت پیشانی، افراد اغلب به سردرد دچار میشوند. این سردرد در ناحیه جلوی سر احساس می شود؛ همچنین امکان دارد به همراه گرفتگی بینی رخ دهد که میتواند موجب کاهش حس بویایی نیز شود. بعضی از افراد ممکن است این علائم سینوزیت پیشانی را با بیماری های دیگر همانند سرماخوردگی اشتباه بگیرند. بر اثر سینوزیت امکان دارد افراد کاهش قدرت حافظه و تمرکز، احساس خستگی در طول روز، سنگینی در گوش یا کاهش شدید بینایی داشته باشند. همچنین ایجاد بوی بد دهان و بیاشتهایی بهخصوص در صبح ،خشک شدن و تلخ شدن دهان و... نیز از علائم دیگر سینوزیت می باشد. همراهی سینوزیت و حالت تهوع ممکن است برای بسیاری از افراد رخ دهد که این حالت تهوع بعد از بیدار شدن در صبح احساس میشود.
انواع سینوزیت
انواع سینوزیت را میتوان به طور کلی به دو دسته مزمن و حاد دسته بندی کرد. سینوزیت حاد بر اثر عفونت باکتریایی ویروسی و یا قارچی ایجاد میشود که به علت انتقال این ارگانیسمها از راه بینی به سینوزیت اتفاق میافتد و دوام آن کمتر از ده روز می باشد. سینوزیت مزمن به علت آلرژی ایجاد شده و دوام آن بیشتر از سه ماه است. اغلب کسانی که چندین بار به سینوزیت حاد ابتلا میشوند، در نهایت بیماری آنها به صورت سینوزیت مزمن تبدیل می شود.
دلیل ایجاد عفونت در سینوسها امکان دارد آلودگی هوا، سرما، موی حیوانات خانگی، استنشاق زیاد گرد و غبار و حساسیت به آنها و همچنین تهویههای هوا باشد. همچنین سرماخوردگی، شیرجه زدن ناگهانی ویا شنا کردن در استخرهای آلوده، انحراف بینی، سیگار کشیدن و حتی تغییر فشار هوا در پرواز میتواند از دیگر عوامل ابتلا به سینوزیت باشد.
درمان گیاهی سینوزیت چیست ؟
همانگونه که گفته شد، چندین روش خانگی درمان سینوزیت در طب سنتی که به آن اشاره شده است در بهبود علائم سینوزیت و کاهش درد نقش بسیار مهمی دارد. درمان سینوزیت در طب سنتی، در کنار جلوگیری از عوامل تحریککننده، با استفاده از رژیم غذایی سالم میتواند دورههای بهبودی افراد را طولانیتر کرده و در صورت ابتلا به سینوزیت حاد، احتمال تبدیل آن به سینوزیت مزمن را کاهش دهد. مواد غذایی که موجب بهبود سینوزیت و رفع عفونت سینوس میشوند مانند خرفه، آناناس، دانه چیا، بادام درختی، سیب، سیر، موز، فلفل دلمه قرمز، روغن نارگیل، روغن زیتون، پاپایا، کلم پیچ، دارچین، زردچوبه و آووکادو می باشد. به همین علت چنانچه میخواهید رژیم لاغری بگیرید، حتماً مشکل سینوزیت خود را با مشاوره تغذیه خود مطرح نمایید.
یک رژیم کاهش وزن اصولی برای شما اختصاصی می باشد، به شما این امکان را میدهد که چنانچه بیماری زمینهای دارید ویا مجبور به مصرف خوراکیهای خاصی برای حفظ سلامتی هستید؛ نه تنها به تناسب اندام برسید، بلکه سلامتی خود را حفظ کنید.
درمان قطعی سینوزیت
با وجود آنکه استفاده از داروهای شیمیایی که پزشک تجویز میکند، میتواند در بهبود علائم سینوزیت تاثیر گذار باشد؛ اما نمی شود آن را یک درمان قطعی سینوزیت مزمن تلقی نمود. بیشتر افراد تحت جراحی سینوس قرار میگیرند که در بسیاری از موارد میتواند موجب بهبودی دراز مدت و درمان قطعی سینوزیت شود؛ ولی امکان دارد در بعضی از افراد نیز جراحی سینوزیت آنها را درمان نکند و مجبور شوند از روشهای درمان خانگی سینوزیت و سردرد و یا داروهای شیمیایی که پزشک تجویز میکند، استفاده کنند.
از انواع داروهایی که امکان دارد پزشک شما برای سینوزیت خفیف تجویز کند، میتوان به قرصهای مسکن مانند استامینوفن، داروهای ضد احتقان بینی، قطره ویا اسپری کورتیکواستروئیدی و در صورت ابتلا به عفونت سینوسی به تجویز آنتیبیوتیک اشاره نمود.