ویتامین B12 یکی از ویتامینهای ضروری برای بدن است که نقش مهمی در رشد سلولهای مغزی و عصبی دارد. بدن توانایی ساخت این ویتامین را ندارد باید آن را از طریق غذاها خوارکیهای مصرفی دریافت کند. ویتامین ب12 به طور طبیعی در مواد غذایی از قبیل مرغ، گوشت، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی وجود دارد. اما این مواد تنها منابع تامین این ویتامین نیستند. شما میتوانید با مصرف میوه، سبزیجات و سایر موارد غذایی حاوی ویتامین B12 نیاز بدن خود را تامین کرده و بدنی سالم با بهترین عملکرد داشته باشید. اما سوال این است که آیا گیاهان دارویی دارای ویتامین B12 هستند؟ برای یافتن پاسخ این سوال در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
کدام گیاهان دارویی ویتامین b12 دارند؟
اغلب افرادی که انواع گوشت را به هر دلیلی از رژیم غذایی خود حذف کردهاند به دنبال منابع جایگزین برای تامین ویتامین ب12 مورد نیاز بدن هستند. این افراد میخواهند بدانند که آیا گیاهان دارویی حاوی ویتامین B12 هستند؟ با بررسی که ما انجام دادیم گیاه دارویی که بتوان آن را به عنوان مکمل دارویی B12 مصرف کرد وجود ندارد. اما منابع گیاهی و غیر گوشتی متنوعی وجود دارد میتوانند ویتامین مورد نیاز روزانه بدن را تامین نمایند.
البته مصرف برخی گیاهان دارویی میتواند علائم کمبود این ویتامین مانند خستگی، بی حالی، رنگ پریدگی و غیره را بهبود ببخشد. با این حال مشکل کمبود ویتامین رفع نشده و باید به فکر راهحلی برای جبران آن بود.
مواد غذایی غیر گوشتی حاوی ویتامین B12
ویتامین B12 به طور عمده در انواع گوشت، مرغ و ماهی یافت میشود. افرادی که گیاهخوار هستند و به هر دلیلی تمایلی به مصرف گوشت ندارند باید بدانند که غذاهای گیاهی و گیاهان دارویی حاوی مقادیر اندکی ویتامین ب12 هستند. لذا این افراد به منظور پیشگیری از کمبود ویتامین B12 و عواقب ناشی از آن باید مقادیر کافی از این ویتامین را با روشهای دیگر به بدن خود برسانند. در ادامه منابع غیر گوشتی ویتامین B12 را به شما معرفی میکنیم.
1. اسفناج
سبزیجات سبز از جمله اسفناج بهترین منابع گیاهی ویتامین B12 است. این سبزی را میتوانید به انواع سوپ و غذا اضافه نمایید.
2. چغندر
چغندر سرشار از فیبر، پتاسیم و ویتامین ب12 است. با مصرف روزانه این گیاه بخشی از ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز بدن خود را تامین کنید.
3. محصولات لبنی
محصولات لبنی سادهترین و در دسترسترین منابع ویتامین B12 غیر گوشتی هستند. گنجاندن این محصولات در رژیم غذایی خطر کمبود ویتامین ب12 را از شما دور میکند. بهتر است ماست را در .عده صبحانه، شیر را بعد از ظهر و پنیر را به عنوان میان وعده میل نمایید.
4. شیرهای گیاهی غنی شده
شیرهای گیاهی مانندد شیر سویا، بادام و برنج بهترین منابع گیاهی ویتامین ب12 هستند. برندهای مختلفی این محصولات را تولید میکنند تا پاسخگوی رژیم غذایی خاص کسانی که گوشت مصرف نمیکنند باشند. قبل از خرید برچسب محصول را بررسی کنید تا مطمئن شوید شیرگیاهی مورد نظر با ویتامین B12 غنی شده است.
1. تخم مرغ
تخم مرغ علاوه بر پروتئین سرشار از ویتامین ب12 نیز هست. ویتامینی که یافتن آن در سایر مواد غذایی دشوار است و اهمیت ویژهای برای سلامتی بدن دارد. بهترین روش مصرف تخم مرغ، آبپز کردن آن است. نیمرو و املت نیز مواد مغذی تخم مرغ را به بدن میرسانند.
2. غلات صبحانه
غذاهای غنی شده با ویتامین ب12 یک منبع مفید برای افراد گیاهخوار و وگان است که میتوانند از این طریق نیاز روزانه خود را تامین نمایند. غلات صبحانه یکی از غذاهای غنی شده است که درصد ویتامین موجود در آن روی بسته بندی درج میشود.
3. قارچ ها
خبر خوب برای کسانی که قارچ دوست دارند اینکه انواع قارچ از جمله قارچ صدفی، قارچ دکمهای و قارچ شیتاکه حاوی مقادیر کمی ویتامین B12 هستند. برای تامین ویتامین مورد نیاز بدن فرد باید روزانه 50 گرم قارچ خشک یا پخته مصرف کند.
4. مخمر تغذیه ای
مخمرهای تغذیهای غذاهای غنی شده حاوی ویتامین ب12 هستند. این مخمرها با مادهای که برای پخت نان استفاده میشود متفاوت است. این غذا منبعی مناسب برای تامین ویتامین مورد نیاز بدن گیاه خواران به حساب میآید. به علاوه مخمرهای تغذیهای برای عطر و طعم دارد کردن غذاها نیز کاربرد دارند.
5. جلبک دریایی نوری
جلبک دریایی نوری نیز منبعی غنی از ویتامین B12 است که معمولا در کشورهای آسیایی تولید و مصرف میشود. مصرف 4 گرم از این جلبک به صورت خام ویتامین ب12 مورد نیاز روزانه بدن را تامین میکند. البته این محصول را تنها در بازارهای مواد غذایی آسیای شرقی میتوان یافت.
6. قرصهای مکمل دارویی ویتامین B12
رایجترین روش برای تامین ویتامین ب12 و جبران کمبود این ویتامین در بدن مصرف مکملهای دارویی است. قبل از مصرف مکمل دارویی بهتر است با متخصص تغذیه مشورت کنید تا با توجه به وضعیت شما دوز مناسب مصرف آن را برایتان تعیین کند.
مقدار نیاز روزانه بدن به ویتامین ب12
نیاز روزانه بدن به دریافت ویتامین B12 به سن و شرایط فرد بستگی دارد. مقدار توصیه شده برای افراد مختلف عبارت است از:
نوجوانان و بزرگسالان- 2.4 میکروگرم در روز
کودکان 9 تا 13 سال- 1.8 میکروگرم در روز
کودکان 4 تا 8 سال- 1.2 میکروگرم در روز
کودکان 1 تا 3 سال- 0.9 میکروگرم در روز
نوزادان 7 تا 12 ماه- 0.5 میکروگرم در روز
نوزادان کمتر از 6 ماه- 0.4 میکروگرم در روز
زنان باردار- 2.6 میکروگرم در روز
مادران شیرده- 2.8 میکروگرم در روز
علائم کمبود ویتامین B12
کمبود خفیف ویتامین ب12 معمولا علائمی ندارد. اما اگر درمان نشده و تشدید شود فرد با علائم زیر مواجه میشود:
• ضعف و خستگی
• احساس گیجی و بی حسی
• رنگ پریدگی
• تپش قلب
• تنگی نفس
• آسیب عصبی
• مشکل در حافظه، تمرکز و درک
• نوسانات خلقی
• علائم افسردگی
• احساس سوزش در دست و پا
• تب و تعریق
• اختلالات سیستم گوارش مانند کاهش اشتها، یبوست یا اسهال
• تاری دید
• مشکل در تعادل و راه رفتن
• زخم شدن زبان یا دهان
• صدا و وزوز گوش
جمع بندی
در این مقاله در مورد گیاهان دارویی دارای ویتامین b12صحبت کردیم و بهترین منابع گیاهی این ویتامین را معرفی نمودیم. شما میتوانید با گنجاندن این مواد غذایی و خوراکیها در رژیم غذایی خود نیاز روزانه بدن به ویتامین ب12 را تامین کرده و از بروز کمبود این ویتامین پیشگیری کنید. برای بهترین گیاهان دارویی را با بالاترین کیفیت شما را به بازدید از عطاری آنلاین دیجی عطار دعوت میکنیم.