کتیرا صدفی

گیاهی است از خانواده ی Leguminosae، بوته ای، کوتاه و بالشتکی به ارتفاع 10 تا 15 سانتی متر، دارای برگچه هایی به شکل کشیده، کرک دار و در انتها خاردار، گل هایی بدون دمگل به تعداد 3 تا 4 عدد به رنگ های صورتی، قرمز، آبی، بنفش، زرد و سفید. این گیاه به رنگ سفید تا سفید مایل به زرد، بدون بو و طعم است.

ادامه مطلبآیکون

    طریقه مصرف کتیرا صدفی : ...
    خواص درمانی کتیرا صدفی : ...
مشخصات
توضیحات تکمیلی
مشخصات

طریقه مصرف کتیرا صدفی

موضعی (پماد/ضماد/لوسیون/روغن مالی),خوراکی (جوشانده/دم کرده/نوشیدنی)

محصول مورد استفاده کتیرا صدفی

صمغ

نام علمی کتیرا صدفی

astragalus tourn

نام رایج انگلیسی کتیرا صدفی

Katira Gum, Gond Katira

نام های دیگر کتیرا صدفی

گون سفید - گون پنبه ای

خانواده کتیرا صدفی

leguminosae (papilionaceae)

نحوه مصرف درمانی کتیرا صدفی

- به عنوان ملین، مسهل، غلیظ کننده ی خون، نرم کننده و نیز برای تقویت معده و تسکین شدت اخلاط و شدت داروهای گرم که خورده می شود، 5 تا 15 گرم از ساییده شده ی آن را در روز بخورید.
 - برای بند آوردن خونریزی از سینه و سایر اعضای داخلی و نیز رفع سرفه، زخم های ریه، خشونت سینه، حلق و گرفتگی آواز، پودر آن را با شیر تازه ی بز مخلوط کنید و بخورید.
 - به عنوان مقوی و چاق کننده، آن را با مغز بادام کوبیده، شکر و نشاسته مخلوط کنید و بخورید.
 - برای درمانسرفه، آن را نرم بکوبید و با عسل به صورت قرص درآورید، بعد قرص ها را در دهان نگه دارید و آب آن را فرو ببرید. 
- برای جلوگیری از موخوره، آن را در آب گرم حل کنید و به موها بمالید.
 - برای سر باز کردن پیله ی چرکی لثه، کتیرای سفید گل را روی آن بگذارید و بخوابید. 
- برای درمان سالک، ساییده ی آن را با آب برگ گل شب بو مخلوط کرده و هر صبح و شب بر موضع ضماد کنید.

خواص درمانی کتیرا صدفی

کتیرا ملین، مسهل، غلیظ کننده ی خون، نرم کننده، مقوی و چاق کننده است و از آن برای تقویت معده، تسکین شدت اخلاط (هر یک از چهار مایع خون، صفرا (زرداب)، سودا (زرداب سوخته) و بلغم) و داروهای گرم، جلوگیری از موخوره، بند آوردن خونریزی سینه و سایر اعضای داخلی، سر باز کردن پیله ی چرکی لثه و نیز درمان سرفه، خشونت سینه و حلق، زخم های ریه، گرفتگی صدا و سالک استفاده می شود. کتیرا ممکن است به فرآورده های دارویی کم کننده ی وزن بدن و یا به عنوان ملین افزاینده ی حجم به فرآورده های دارویی ضد یبوست اضافه شود. همچنین به عنوان نرم کننده و تسکین دهنده در فرآورده های آرایشی - بهداشتی و به عنوان سوسپانسیون کننده، امولسیون کننده و به هم چسباننده در صنایع دارویی مورد مصرف قرار می گیرد. در گذشته نیز جهت مداوای سرفه، برطرف کردن گرفتگی و خشونت صدا توصیه می شده است. افزون بر این مالیدن آن را بر روی مو مانع شقه شدن آن می دانسته اند.
توضیحات تکمیلی
"گیاهی است از خانواده ی Leguminosae، بوته ای، کوتاه و بالشتکی به ارتفاع 10 تا 15 سانتی متر، دارای برگچه هایی به طول 5 تا 6 سانتی متر به شکل کشیده، کرک دار و در انتها خاردار، گل هایی بدون دمگل به تعداد 3 تا 4 عدد بر روی هر محور برگ و گل آذینی کروی شکل، به عرض 1 تا 2 سانتی متر با 15 تا 40 عدد گل به رنگ های صورتی، قرمز، آبی، بنفش، زرد و سفید رنگ. کتیرا به شکل نوارهای نازک پهن است که بر روی سطح این نوارها شیارهای ظریفی وجود دارد. این گیاه به رنگ سفید تا سفید مایل به زرد، بدون بو و طعم است که در حرارت 50 درجه ی سانتیگراد به راحتی به پودر تبدیل می شود و با افزودن آب (تقریبا 10 برابر وزن آن) به شکل ژل موسیلاژی در می آید. کتیرا در نیمه ی دوم تابستان از گیاهان دو ساله به دست می آید. به اینصورت که خاک اطراف یقه ی گیاه را تا عمق 5 سانتی متر خالی می کنند و روی ساقه (محل اتصال ساقه و ریشه) توسط یک چاقوی تیز شکاف طولی ایجاد کرده، سپس توسط یک قطعه چوب شبیه گوه با فشار شکاف را باز می کنند تا صمغ به راحتی تراوش نماید. گونه های کتیرا در اکثر نقاط ایران، به ویژه از ناحیه ی مرکزی به طرف غرب کشور پراکنده است و علاوه بر ایران، در سوریه، ارمنستان،عراق و ناحیه ی آناتولی نیز وجود دارد. "