روغن کرچک

"گیاهی است از خانواده ی Euphorbiaceae، یک ساله، معمولا به صورت درختچه و به ارتفاع 4 متر، دارای برگ های متناوب و بزرگ. این گیاه دارای انواع مختلفی است و ساقه و برگ های آن برحسب گونه ممکن است دارای رنگ های سبز، صورتی، قرمز و بنفش باشند. میوه ی کرچک به صورت کپسول کروی و خاردارمی باشد. دانه ی گیاه متمایل به رنگ قهوه ای است و تا حد زیادی سمی. "

ادامه مطلبآیکون

    طریقه مصرف روغن کرچک : ...
    طبع روغن کرچک :
    هشدار روغن کرچک : ...
    خواص درمانی روغن کرچک : ...
مشخصات
توضیحات تکمیلی
مشخصات

طریقه مصرف روغن کرچک

تنقیه,موضعی (پماد/ضماد/لوسیون/روغن مالی),خوراکی (جوشانده/دم کرده/نوشیدنی)

طبع روغن کرچک

گرم

محصول مورد استفاده روغن کرچک

روغن

نام علمی روغن کرچک

Ricinus communis L.

نام رایج انگلیسی روغن کرچک

castor-oil plant

نام های دیگر روغن کرچک

بید انجیر - بید انجیل - ترکی کرچک - خروع - طمرا - کنتو - کنتور

خانواده روغن کرچک

Euphorbiaceae

هشدار روغن کرچک

- روغن کرچک تهوع آور است، اشتها را از بین می برد و ممکن است باعث آشفتگی و درهم ریختن حال عمومی شود.
 - در صورتی که از روغن کرچک در درمان یبوست استفاده می کنید نباید بیشتر از یک نوبت در هر چند هفته مصرف شود.
 - این روغن جذب ترکیب های ضد کرم محلول در روغن (مانند فرآورده ی سرخس نر) را تسهیل نموده و نباید همراه آن ها مصرف شود.
 - مصرف خوراکی روغن کرچک به خصوص در دوزهای زیاد ممکن است سبب تهوع، استفراغ، قولنج و اسهال شدید شود و استفاده مکرر از آن باعث از دست رفتن الکترولیت ها می شود. همچنین ممکن است باعث تحریک معده و واکنش های حساسیتی بر روی پوست شود.
 - در موارد انسداد روده ای، تهوع، استفراغ و دردهای زیر شکمی نباید از این روغن مصرف کرد. 
- مصرف این روغن در دوران بارداری ممنوع است، زیرا با ایجاد پرخونی در ناحیه ی لگن و باعث شروع واکنش های تحریکی رحم می شود.

نحوه مصرف درمانی روغن کرچک

- مقدار مصرف باید بر اساس نیاز بیمار تنظیم گردد.
 این دارو را باید با معده ی خالی مصرف نمود.
- به عنوان مسهل در شیر خواران و کودکان تا سن دو سال به مقدار 1 تا 5 میلی لیتر، یک بار در روز و در بزرگسالان 15 تا 60 میلی لیتر یک بار در روز توصیه می شود. 
 - برای درمان زخم های سرطانی، آن را با روغن وازلین و ید مخلوط کرده و بر روی موضع بمالید. 
- برای درمان سوء هاضمه، بزرگسالان 12 مثقال (تقریبا 55 گرم) و اطفال 1 قاشق چای خوری از آن را فقط یک بار بخورند و تا سه الی چهار ساعت هیچ چیز دیگری نخورند.
 - برای برطرف کردن شوره ی سر، آن را بر سر بمالید. همچنین اگر هر شب به پوست دست بمالید، آن را نرم و لطیف کرده و ترک خوردگی دست ها را برطرف می سازد. 
-برای دفع مدفوع در یبوست های مزمن روغن کرچک 20 تا 50 گرم، زرده ی تخم مرغ 1 عدد، جوشانده 20 در هزارریشه ی ختمی 200 گرم، ابتدا جوشانده 20 در هزار ریشه ختمی را تهیه نموده سپس روغن کرچک و زرده ی تخم مرغ را در محلول صاف شده اضافه می کنیم و بهم می زنیم تا محلول یکنواخت شود. (محلول تنقیه)
 - شربت مسهل: روغن کرچک 15 تا 45 گرم، شربت لیمو 20 گرم، عرق نعنا 15 گرم.

خواص درمانی روغن کرچک

- ضد عفونی کننده، محرک دستگاه گوارش، تهوع آور، ضد انگل، برطرف کننده ی سوزش چشم و آرام کننده ی تحریکات به علت وجود اجسام خارجی در چشم بوده و از آن برای پاکسازی روده و درمان سوء هاضمه و یبوست استفاده می شود. همچنین به عنوان مسهل به ویژه در درمان مسمومیت غذایی و جهت تخلیه ی روده قبل از معاینه ی راست روده یا عکس برداری با اشعه ی ایکس از دستگاه گوارش نیز کاربرد دارد. به صورت موضعی نیز به عنوان نرم کننده و روشن کننده ی پوست دست و نیز برای درمان زخم های سرطانی و شوره ی سر مصرف می شود. روغن کرچک در ساختن رژ لب، فرآورده های آرایشی مو، پمادها، قطره های چشمی، کرم ها، لوسیون ها، صابون های شفاف، پایه ی شیاف و کلودین کشسان و ... کاربرد دارد. از روغن کرچک فشار دوم و سوم، منحصرا در صنعت استفاده به عمل می آورند.
توضیحات تکمیلی
"گیاهی است از خانواده ی Euphorbiaceae، یک ساله، معمولا به صورت درختچه و به ارتفاع 4 متر، دارای برگ های متناوب، بزرگ، پنجه ای با لب های سر نیزه ای و به طور نامنظم دندانه دار. این گیاه دارای انواع مختلفی است و ساقه و برگ های آن برحسب گونه ممکن است دارای رنگ های سبز، صورتی، قرمز و بنفش باشند. میوه ی کرچک به صورت کپسول کروی و خاردار متمایل به سبز (یا قرمز - ارغوانی) می باشد که در هنگام رسیدن سخت و شکننده می شود. دانه ها به شکل بیضی پهن (شکل دانه های لوبیا) و دارای پوسته ی براقی می باشند که درون آن ها یک مغز کرم یا سفید رنگ و بسیار روغنی قرار دارد. دانه ی گیاه متمایل به رنگ قهوه ای است و تا حد زیادی سمی است. ریسین یک پروتئین بسیار سمی است که در دانه های کرچک وجود دارد. پوست این دانه ها حاوی این سم است که یکی از کشنده ترین سموم طبیعی دنیا است. برای به دست آوردن روغن کرچک، پوسته ی خارجی این دانه ها را جدا نموده و مغز آن ها را تحت فشارهای هیدرولیکی کافی در سرما می چلانند. روغن حاصله با بخار دادن، صاف کردن و سفید نمودن، تصفیه می شود. این روغن مایعی است شفاف، تقریبا بی رنگ یا کمی زرد، چسبنده، با بوی بسیار اندک و طعمی ملایم که به تدریج کمی زننده می شود. این روغن از نوع غیر خشک شونده می باشد و تنها در صورتیکه در مجاورت دمای زیاد قرار گیرد ترش می شود. کرچک محصول بومی مناطق حاره ای شمال آفریقا بوده و در مناطقی با آب و هوای گرم کشت می گردد. انتشار عمومی این گونه شامل: اروپا، آناتولی، افغانستان، هند، مناطقی از آسیا، آفریقا و آمریکای مرکزی و جنوبی می باشد. در ایران نیز در مناطق غرب و جنوب گزارش شده است. "