کاهوی وحشی یکی از گونههای کاهو در جهان است که معمولا در بخشهایی از اروپا و آسیایی شمالی رشد میکند. این کاهو فواید بسیار زیادی برای بدن دارد و به عنوان یکی از بهترین گیاهان دارویی شناخته میشود. بسیاری از افراد تصور میکنند که امکان خرید کاهوی وحشی ایران نیز وجود دارد. اگرچه کاهوی وحشی در ایران وجود دارد، اما این کاهوها کاربرد درمانی و خوراکی ندارند. کاهوی وحشی ایران در واقع نوعی کاهوی متفاوت است که به با نام جارو فراشی نیز در میان ایرانیان شناخته میشود. با این حال در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با بیشتر با کاهوی وحشی و تاثیر آن در سلامت عمومی آشنا کنیم.
کاهوی وحشی ایران چیست و در کجا رشد میکند؟
کاهوی وحشی یک درختچه کوچک، کم برگ و شیرابه دار است. این گیاه بومی اروپای مرکزی و آسیای شمالی است و در برخی از مناطق کشور ایران نیز رشد میکند. با این حال کاهوی وحشی ایران کاربرد درمانی و خوراکی ندارد و نباید کاهوی وحشی کشورهای دیگر اشتباه گرفته شود. کاهوی وحشی با نام کاهوی سمی نیز شناخته میشود. چرا که مقداری ماده سمی و مخدر نیز در آن وجود دارد. به همین خاطر پیشنهاد میشود که حتما این گیاه بیش از حد مصرف نشود.
کاهوی وحشی ایران دارای شیرابه است و ساقههای سفید با رگههای سبز در آن موجود میباشد. حداکثر ارتفاع این درختچهای که در ایران رشد میکند، 1 متر است. درختچه کاهوی وحشی در دامنه زاگرس و البرز رشد میکند و میتوان آن را از این مناطق پیدا کرد.
کاهوی وحشی، یک مسکن قوی برای دردها
بسیاری از مردم هر روز از داروهای شیمیایی زیادی برای تسکین دردهای خودشان استفاده میکنند. غافل از اینکه این داروها میتوانند عوارض زیادی را برای بدن به همراه داشته باشند و باعث ایجاد فشار در کلیهها و کبد شوند. داروهای گیاهی میتوانند ضمن تسکین دردها، باعث کنترل شرایط جسمی نیز شوند و عوارض زیادی را نیز به همراه نداشته باشند.
کاهوی وحشی به عقیده محققان میتواند به عنوان یک مسکن قوی و موثر محسوب شود. این گیاه در قرن 19 میلادی توسط مردم اروپا، آمریکا و خاورمیانه برای تسکین درد استفاده میشد. به همین خاطر اثربخشی این گیاه برای تسکین درد اثبات شده است. شاید برای شما این سوال مطرح شود که کدام بخش از گیاه کاهوی وحشی دارای خاصیت ضد درد است؟ زمانی که گیاه کاهوی وحشی را از ساقه قطع میکنید، یک شیره سفید از آن خارج میشود که دارای خاصیت ضد درد میباشد.
در صورتی که همین ماده خشک شود، به عنوان یک ماده مخدر شناخته خواهد شد و باعث کاهش درد در بدن میشود. بنابراین، پیشنهاد میشود که شیره سفید رنگ خشک نشود و در صورت نیاز آن را به صورت تازه میل کنید.
درمان سیاه سرفه با کاهوی وحشی
سیاه سرفه یکی از بیماریهای آزاردهنده در میان مردم است که میتواند عوارض جانبی زیادی را به همراه داشته باشد. اگرچه داروهای شیمیایی زیادی برای درمان سیاه سرفه وجود دارند، اما میتوان از گیاهان دارویی کم عارضه مانند کاهوی وحشی نیز استفاده کرد. کاهوی وحشی در کشورهای خارجه به عنوان یک راه حلی درمانی برای سیاه سرفه شناخته میشود. این گیاه به دلیل ترکیبات خاصی که دارد، میتواند باعث کنترل بیماری سیاه سرفه و عوارض ناشی از آن شود.
خواص کاهوی وحشی برای سلامتی
مصرف دوز مناسب کاهوی وحشی میتواند به شما برای کاهش دردهای جسمی کمک کند. تحقیقات زیادی نیز توسط دانشمندان ایرانی انجام شدهاند که نشان میدهند این گیاه میتواند باعث درمان تنگی نفس، انقباضات رحمی و کاهش التهاب در سیستم گوارش شود.
روشهای مختلفی برای تهیه و مصرف کاهوی وحشی وجود دارند که سادهترین آنها دم کردن این گیاه مانند چای است. اگر از طعم و مزه این چای خوشتان نیامد، میتوانید مقداری گیاه بابونه و یا چای سبز به آن اضافه کنید. طبع کاهوی وحشی سرد و تر است و مصرف بیش از حد آن میتواند باعث ایجاد عوارض خاصی شود. بنابراین، سعی کنید که کاهوی وحشی را به همراه مسهل آن مصرف کنید. از جمله خواص کاهوی وحشی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
• چای کاهوی وحشی میتواند برای نرم کردن سیستم تنفسی و سینه مورد استفاده قرار گیرد. همچنین برای درمان برونشیت، آسم، سل ریوی و سیاه سرفه این چای مفید است.
• از کاهوی وحشی برای ایجاد احساس آرامش و رفع ترس و اضطراب استفاده میشود.
• کاهوی وحشی دارای خاصیت ضد عفونی کننده نیز هست.
• این گیاه میتواند باعث افزایش ادرار و بهبود عملکرد کلیه شود. همچنین میزان تعریق بدن را افزایش میدهد.
• این گیاه کمک به درمان تشنج و تحریکهای نسجی که دارای منشاء عصبی هستند، میکند.
• این گیاه بدون اینکه باعث ایجاد یبوست و بی اشتهایی شود، برای درمان بیماریهای مختلف قابل استفاده است.
میزان و نحوه مصرف کاهوی وحشی غیر ایرانی
همانطور که اشاره کردیم، اکثر کاهوهای وحشی ایرانی دارای کاربرد درمانی نیستند و نباید بدون تجویز پزشک مصرف شوند. با این حال اگر اقدام به خرید کاهوی وحشی کردهاید، میتوانید با روشهای زیر و مطابق با دوز مجاز این گیاه دارویی استفاده کنید.
تنتور کاهوی وحشی
تنتور کاهوی وحشی به میزان 1 الی 2 میلی گرم روزانه 3 نوبت قابل مصرف است. بیش از این مقدار در طول روز مصرف نکنید.
ترکیبات مختلف با کاهوی وحشی
برگهای کاهوی وحشی به همراه دم گیلاس میتوانند برای درمان سرفههای دردناک مصرف شوند. همچنین در صورتی که نیاز به یک ترکیب گیاهی برای درمان بی خوابی هستید، میتوانید از سنبل الطیب و گلهای گیاه زلف پیر استفاده کنید و با ترکیب با کاهوی وحشی آن را میل نمایید.
عرق کاهوی وحشی
عرق کاهوی وحشی با خواص نرم کننده گلو، ضد تشنج، خلط آور، تامین کننده آهن مورد نیاز و ویتامینهای مورد نیاز بدن قابل مصرف است. اگر استرس و تنش زیادی را در طول روز تجربه میکنید، میتوانید از عرق کاهوی وحشی با خواص آرام کننده استفاده کنید.
عوارض مصرف کاهوی وحشی
متاسفانه برخی از مردم ایران به دلیل اینکه بدون آگاهی و صرفا با خواندن مقالههای مربوط با کاهوی وحشی، خودشان را به دامنههای البرز و زاگرس میرسانند و به دنبال کاهوی وحشی ایران میگردند. این در حالی است که بعضی از کاهوهای وحشی ایرانی عملا قابل مصرف خوراکی نیستند و میتوانند سمیت زیادی را نیز به همراه داشته باشند.
حتی کاهوهای وحشی که در عطاریها به فروش میروند نیز باید به اندازه مصرف شوند. مصرف بیش از حد کاهوی وحشی میتواند عوارض زیادی را به همراه داشته باشد. بنابراین، خاصیت آرامبخشی این گیاه نباید باعث شود که شما بیش از اندازه از آن استفاده کنید. چای کاهوی وحشی باید حداکثر روزانه 1 الی 2 فنجان مصرف شود. اگر بیش از اندازه از این چای و گیاه استفاده کردید و شاهد علائمی مانند افزایش ضربان قلب، تعریق شدید، افزایش سرعت تنفس، گیجی و... شدید، به یک پزشک مراجعه کنید.
مسمومیت کاهوی وحشی باعث ایجاد عوارض جانبی مختلفی میشود که علائم آنها را توضیح دادیم. همچنین معمولا مصرف بیش از اندازه این گیاه باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ خواهد شد.
آیا همه افراد میتوانند از کاهوی وحشی استفاده کنند؟
قبل از مصرف هر نوع گیاه دارویی باید با یک پزشک طب سنتی مشورت کنید. چون ممکن است آن گیاه دارویی دارای عوارض جانبی خاصی بر اساس شرایط جسمی شما باشد. کاهوی وحشی میتواند برای مادران باردار و شیرده مضر باشد. از این رو اگر در چنین شرایطی هستید و یا از سایر بیماریهای زمینهای رنج میبرید، برای مصرف کاهوی وحشی با پزشک متخصص مشورت کنید.
خرید کاهوی وحشی از عطاری معتبر
همانطور که اشاره کردیم، کاهوی وحشی ایران میتواند سمی و غیر قابل مصرف خوراکی باشد. به همین خاطر باید حتما برای بهره مندی از خواص کاهوی وحشی آنها را از عطاریهای معتبر خریداری کنید. عطاری آنلاین دیجی عطار، امکان خرید کاهوی وحشی برای مصرف خوراکی و موضعی را به شما میدهد. میتوانید برای خرید این کاهو به سایت دیجی عطار مراجعه کرده و سفارش خودتان را در سایت ثبت نمایید.