روغنهای گیاهی نوعی عصاره آبگریز هستند که از گیاهان دارویی استخراج میشوند. آموزش روغن گیری گیاهان دارویی کمک میکند در خانه و با کمترین هزینه، عصاره گیاهان دارویی در دسترس را استخراج کنید. عصاره یا روغن گیاهان دارویی به عنوان ضدعفونیکننده، ضد التهابی، طعمدهنده، دارویی و خوشبوکننده استفاده میشود. این روغنها همچنین در داروسازی، موارد درمانی در طب سنتی، لوازم آرایشی و غذا و نوشیدنی استفاده میشوند.
بخشهای مختلف یک گیاه برای روغنگیری گیاهان دارویی
برای روغنگیری گیاهان دارویی بسته به گیاه موردنظر میتوان از بخشهای مختلفی مانند ریشه، ساقه، گل، میوه، برگ یا دانه استفاده کرد. در مورد انواع روغنهای گیاهی هم میتوان به این نکته اشاره کرد که بعضی روغنهای گیاهی فرار هستند و به سرعت در محیط اتاق تبخیر میشوند. در حالی که بعضی روغنهای گیاهی غیرفرار به سختی در دمای اتاق تبخیر میشوند.
معرفی روشهای روغنگیری گیاهان دارویی
هزاران سال است که روشهای مختلفی برای روغنگیری از گیاهان دارویی پیشنهاد میشود. این روشها به مرور زمان با پیشرفت علم توسعه یافتهاند. آموزش روغن گیری گیاهان دارویی در سنتهای قدیمی مصریان باستان، چینیها و هندیها و حتی یونانیها وجود داشته است. امروزه هم این روشها توسعه یافتهاند. روغنهای گیاهی اغلب برای خواص دارویی، ضد سرطانی، آنتی اکسیدان و ضد التهابی استفاده میشوند. روشهای مختلفی برای آموزش روغن گیری گیاهان دارویی پیشنهاد میشوند که 4 روش متداول عباتند از: تقطیر، پرس سرد، استخراج با حلال و کربن دی اکسید. در ادامه قصد داریم به آموزش این 4 روش مرسوم بپردازیم.
تقطیر
تقطیر یکی از روشهای مرسوم برای روغنگیری یا عصارهگیری از گیاهان دارویی است. آموزش روغنگیری از گیاهان دارویی کار دشواری نیست. برای این کار به صورت زیر عمل کنید. البته قبل از هر چیز بهتر است بدانید که این روش برای روغنهای فرار چندان مناسب نیست. زیرا بعضی از محصولات گیاهی به حرارت حساس هستند. برای آموزش روغن گیری گیاهان دارویی
به صورت زیر عمل کنید.
1. ابتدا بهتر است گیاه موردنظر خود را از بوته جدا کنید و آن را بشویید. شستن برگها و ساقهها باعث میشود گرد و خاک و مواد اضافی از چرخه تقظیر خارج شوند و عصاره موردنظر غنیتر و خالصتر باشد.
2. اگر گیاه موردنظرتان با علفهای هرز یا دیگر گیاهان اضافی همراه است، آن را جدا کرده و بیرون بیاندازید تا به ترکیبات عصاره آسیبی نرساند.
3. تقطیر با بخار یکی از متدوالترین روشهایی است که برای استخراج عصاره یا روغن گیاهان دارویی استفاده میشود. در این مرحله، گیاهان دارویی را داخل یک دیگ همراه آب میریزند و به آن حرارت میدهند.
4. زمانی که آب به جوش آمد، بخار میشود. در داخل دستگاه بخار، بخار تحت فشار تولید میشود و این بخار، ساختارهای گیاهی که اسانسها را در خود دارد میشکند. در نهایت ترکیبات فرار و غیرفرار از هم جدا میشوند.
5. در مرحله آخر بخار حاصل که شامل عصاره گیاه دارویی موردنظر است به مایع تبدیل میشود و این کار از طریق میعان یا تبدیل بخار به مایع صورت میپذیرد. از این روش بیشتر برای گلابگیری یا عرقیات دیگر استفاده میشود. روش تقطیر برای عصارهگیری هم کاربرد دارد.
پرس سرد
ممکن است بپرسید پرس سرد برای روغنگیری از چه گیاهان دارویی کاربرد دارد؟ بعضی از گیاهان دارویی مانند گریپ فروت، لیمو و پرتقال در معرض گرما و حرارت، اصطلاحا تجزیه میشوند و خواص خود را از دست میدهند. این روش هم بسیار ساده است. روش پرس سرد، برای روغنگیری دانههای روغنی مانند دانه کرچک عمده، شاه دانه، زیره، کنجد و دانههای روغنی دیگر هم کاربرد دارد. شاید برایتان سوال پیش آید که چگونه از دانه کرچک روغن بگیریم؟ باید به شما بگوییم که بهترین روش برای گرفتن روغن از دانههای کرچک، استفاده از پرس سرد است.